Första besöket och kostnadsfri värdering
Varje förmedling inleds med ett första möte där du träffar fastighetsmäklaren som tillsammans med dig går igenom bostaden och gör en kostnadsfri värdering. Tillsammans går vi igenom mark, byggnader och de fakta som finns. Faktaunderlag som kan vara bra att förberedas om du har en jord eller skogsfastighet är att ta fram aktuell skogsbruksplan, arrende och/eller jakträttsavtal eller andra nyttjanderättsavtal. Vid besöket går vi igenom hur försäljningsarbetet går till och vilka tjänster vi kan erbjuda.
Ofta finns det frågor du som säljare har funderat över, och som kan vara bra att reda ut redan här. Ingen försäljning är den andra lik! För att öka värdet på din bostad kan du få tips och hjälp av en homestaylist, vi samarbetar med en grym inredningskonsult som hjälpt många säljare att lyfta helhetstrycket av sin bostad inför försäljning. Efter besöket erhåller ni en offert med vårt arvode och vår bedömning av marknadsvärdet.

Försäljningsstart
När du har bestämt dig för att gå vidare med försäljning, tecknar vi ett uppdragsavtal. I uppdragsavtalet regleras bl.a. vilka fastigheter som ingår i försäljningen, utgångspris, hur fastigheten skall marknadsföras samt vilken ersättning mäklaren skall erhålla.
Vi gör omfattande kontroller och tar fram de fakta som behövs från Lantmäteriet och andra myndigheter, kartor och taxeringsuppgifter. Vi undersöker pantbrev och belåning, servitut och ägarförhållanden och eventuella förbehåll. Utifrån dina önskemål beslutar vi tillsammans hur försäljningen ska läggas upp.
Marknadsföring
Marknadsföring är en stor och väldigt viktig del av en försäljning. Därför vet vi vikten av en bra objektpresentation, med fina foton och informativ text. Vi använder oss alltid av proffsfotograf vid bostäder, och tillhandahåller även både mast- och flygfotografering när så är lämpligt. Presentationen ska innehålla många viktiga uppgifter en blivande köpare behöver. Att väcka köpintresset är ett självklart syfte, men minst lika viktigt är att ge bra och korrekta faktaunderlag inför budgivning och finansiering.
Bostaden marknadsförs via de mest välbesökta sajterna på internet som Hemnet med flera, vår egen hemsida och givetvis på sociala medier. När det är lämpligt, använder vi också tidningsannonsering både lokalt och i dagspress. Vi kontaktar självklart de intressenter vi har i vårt register.
Vid skogsfastigheter marknadsförs alltid fastigheten av så kallade ”grannbrev”, vykort skickas ut till alla närbelägna skogsägare så att alla grannar kommer veta att just Din fastighet är till salu. Genom våra lokala samarbetspartners har vi ett bra kontaktnät över hela Kronoberg med omnejd.
Vi på Gårdshem Fastighetsförmedling är ett nytänkande och kreativt mäkleri som inte är rädda för att testa okonventionella vägar, därför är vi även öppna för om du som kund har andra idéer.


Visning
Visningen är en mycket viktig del av försäljningsprocessen. Vi på Gårdshem Fastighetsförmedling arbetar aktivt och är flexibla med visningstider för att bostaden ska visas för så många spekulanter som möjligt. Detta resulterar sedan i att du som kund får bästa möjliga slutpris.
Även digitala visningar är möjligt.
Budgivning
Budgivningen är en mycket känslig del i förmedlingsprocessen och kräver erfarenhet, tillgänglighet och förhandlingsvana. Tack vare vår erfarenhet med många affärer samt varit med om olika situationer kan vi garantera att budgivningar/förhandlingar sköts på bästa sätt. Erfarenheten i kombination med att vi arbetar med färre bostäder per mäklare innebär att du som säljare har möjlighet att få rätt pris för din bostad.
Formen för budgivning kan variera och det är du som säljare som avgör hur den ska gå till.
Det kan vara en sluten budgivning med skriftliga anbud som vi endast redovisar till dig som säljare eller anbudsförfarande med en efterföljande auktion/ budgivning anbudsgivarna emellan. Detta förekommer oftast när det gäller jord- och skogsfastigheter.
Är det en villa eller bostadsrätt, är det vanligast med öppen budgivning, där buden redovisas löpande till dig och till övriga budgivare.
Oavsett form på budgivningen har vi personlig kontakt med varje budgivare, något som de flesta budgivare uppskattar.
Det finns inga lagstadgade regler för hur budgivning ska gå till. Det är alltid du som säljare som bestämmer och slutligen avgör vem som får köpa och till vilket pris. Du som säljare är inte tvungen att ta det högsta budet, utan kan välja vem som helst av budgivarna, det är detta som kallas ”fri prövningsrätt”. Som fastighetsmäklare följer vi de regler som finns i Fastighetsmäklarlagen, dvs dokumenterar alla budgivare och vilka bud som lagts av vem. Budgivningslistan lämnas till köpare och säljare på tillträdesdagen.


ÖVERLÅTELSEHANDLING
När budgivningen är avslutad och det finns en utsedd köpare skall en överlåtelsehandling undertecknas. Mäklaren upprättar då ett köpekontrakt eller ett avtal om fastighetsreglering beroende på fastigheternas belägenhet och Lantmäteriets riktlinjer.
Ett köpekontrakt på en jord eller skogsbruksfastighet kan många gånger vara betydligt mer komplicerat att upprätta än de kontrakt som upprättas vid försäljning av villor eller bostadsrätter.
Gårdshem Fastighetsförmedlings mäklare har den mångåriga erfarenhet och kompetens som krävs för att både säljare och köpare skall känna sig trygga med avtalet.
Tillträde
Inför tillträdet bokar vi möte med köparens bank, vi förbereder alla detaljer beträffande lösen av dina eventuella lån, skickar kallelser till dig och köparen om plats och tid och annat som kan vara bra att tänka på.
Affären avslutas på tillträdesdagen då sker den slutliga transaktionen; resterande del av köpeskillingen erläggs och i samband med detta blir dina eventuella lån lösta. Vi upprättar köpebrev och de övriga handlingar som behövs. Det är på tillträdesdagen som äganderätten övergår till köparen. Samtliga nycklar och alla handlingar som tillhör fastigheten skall då också överlämnas till köparen.


Deklaration
När det gäller privatbostäder hjälper vi dig kostnadsfritt att göra en preliminär beräkning av kapitalvinst och de deklarationsbilagor som behövs.
Behöver du hjälp med deklarationen av din skogsfastighet samarbetar vi med auktoriserade redovisningskonsulter som besitter mångårig erfarenhet och kan de speciella skatteregler som gäller för skog och gårdar på sina fem fingrar.
Vilket ansvar har jag som säljare vid min bostadsförsäljning?
Du som säljare av en bostad ansvarar för en hel del saker. Här tar vi upp merparten av det som blir aktuellt när du ska sälja din bostad och anlitar en mäklare.
Det är du som säljer och det är din köpare som köper. Det är ni som parter i affären och ingår ett köpeavtal/kontrakt. Fastighetsmäklaren förmedlar bostaden och är en oberoende mellanperson som tar ska ta tillvara båda parters intressen. Som säljare är du ansvarig för att all information om bostaden som överlämnas till köparen är rätt och riktig. Om informationen är felaktig riskerar du att i efterhand tvingas betala ersättning eller skadestånd till köparen. Det är mäklarens ansvar att återge information utifrån den som hen fått av dig som säljare. Kort sagt mäklaren ansvarar för att skriva rätt och att säga rätt. Du som säljare ansvarar för att informationen du har delat med mäklaren stämmer.
Köparens undersökningsplikt
Köparen har en undersökningsplikt som är mycket långtgående. Det innebär att köparen måste undersöka bostaden noggrant innan köpet. Allt som går att upptäcka vid en undersökning faller under köparens undersökningsplikt vilket gör att köparen inte kan kräva ersättning för sådant som gick att upptäcka i efterhand.
Som säljare behöver du alltså inte upplysa om att lampan i badrummet inte fungerar eller att det är en repa i parkettgolvet om du inte vill. Det skall köparen upptäcka själv. Det är däremot väldigt viktigt att du ger rätt uppgifter till köparen och att du inte undanhåller sådant som köparen bör veta om men som inte är lätt att upptäcka, till exempel att det ska byggas ett dagis på granntomten eller att bostadsrättsföreningen planerat att höja månadsavgifterna. Generellt talar man om att det faktiskt finns en upplysningsskyldighet. Man ska upplysa om sådant man kan förstå kan vara av betydelse för en köpare. Det är klokt att tänka efter noga och ta upp allt man kan anta kan vara av vikt för köparen. På så sätt skapar du den mest smidiga och trygga bostadsaffären.
Som säljare blir du ansvarig för följande
- Att uppgifterna om bostaden stämmer överens med verkligheten.
- Att ta fram uppgifter om driftskostnader och andra periodiska avgifter som du har som ägare av bostaden. Gällande servitut och nyttjanderätter som är korrekta
- Att upplysa om de fel och brister du själv är medveten om.
- Att upplysa om sådant du kan förstå kan vara av betydelse för en köpare
- Att vara lojal och följsam till det avtal du träffat med din köpare. Avtal är till för att följas. Lägg på minnet vad som står i avtalet och rätta dig efter det. Det gäller naturligtvis allt som står men i synnerhet är det viktigt att hålla koll på hur det står bestämt att man ska meddela sig mellan varandra om så behövs
Objektsbeskrivning – säljaren är ansvarig för uppgifterna – mäklaren förmedlar dem
Objektsbeskrivning är en obligatorisk handling i alla bostadsaffärer. I den beskrivs exakt vad det är du säljer. När du godkänner objektsbeskrivningen som mäklaren framställt godkänner du samtidigt uppgifterna som står i den och får då också ansvaret för dem. Så läs igenom den mer än en gång. Skulle det vara någon information i objektsbeskrivningen som inte stämmer med verkligheten så riskerar du att köparen i efterhand kräver dig på ersättning eller skadestånd för det.
Funderar du på att sälja din fastighet?
Kontakta oss
Boka kostnadsfri värdering